Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ: Έσπασε το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση

Ο Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ ετοιμάζεται να «σπάσει» το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα
Ο Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ ετοιμάζεται να «σπάσει» το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα ΑΜΠΕ
 
Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο 43χρονος Αυστριακός, Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ. Το άλμα του από αερόστατο, σε ύψος 39 χιλιομέτρων στην περιοχή του Νέου Μεξικού τον καθιστά επίσης τον άνθρωπο με το μεγαλύτερο ρεκόρ όχι μόνο σε ταχύτητα αλλά και σε ύψος. Να σημειωθεί ότι ο Μπάουμγκάρτνερ χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο του τα τελευταία 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα της πτώσης, η οποία κράτησε συνολικά 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα (από την ώρα που ο θαρραλέος Φέλιξ πήδηξε στο κενό από το αερόστατο). Και μπορεί με τα κατορθώματα του να «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ωστόσο ο χρόνος και η ταχύτητα που σημείωσε κατά την πτώση του μένει να μελετηθούν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής, προκειμένου ο Μπάουμγκάρτνερ να θεωρηθεί και επίσημα ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου πέφτοντας από τη Στρατόσφαιρα της γης.
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν ως τώρα το άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ, μόνο από το YouTube. Κάποιοι από τους «σχολιαστές» στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο παρομοίασαν το κατόρθωμα του αλεξιπτωτιστή με τα πρώτα βήματα του Λούις Άρμστρονγκ στο φεγγάρι. Το βίντεο με την πτώση του μεταδόθηκε – χθες, Κυριακή 14 Οκτωβρίου- με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, προκειμένου να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να «κόψουν» τις εικόνες σε περίπτωση καταστροφής.
Το επίτευγμα του Μπάουμγκάρτνερ έγινε βέβαια δεκτό με ενθουσιασμό και στην πατρίδα του, την Αυστρία. «Σε συγχαίρω Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ για την τεράστια επιτυχία σου, για το θάρρος και την επιμονή σου που προκάλεσαν την προσοχή όλου του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του στο Facebook o αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.
Με 100 συνεργάτες στο πλευρό του και πέντε χρόνια προετοιμασίας, ο Μπάουμγκάρτνερ επεχείρησε κάτι που στο παρελθόν έχει στοιχίσει τη ζωή σε όσους προσπάθησαν να το καταφέρουν. Μάλιστα, και η δική του απόπειρα κινδύνευσε να ματαιωθεί, λόγω βλάβης στο θερμαντήρα του κράνος του, που το έκανε να θαμπώνει. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδικών, στην αρχή του άλματος του, ο Φέλιξ πήρε λάθος θέση, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Στη συνέχεια ωστόσο, ο ίδιος, χάρη στην πείρα του από τα 2.500 και πλέον άλματα με αλεξίπτωτο, κατάφερε να διορθώσει τη στάση του σώματος του στον αέρα με αποτέλεσμα να πάνε όλα καλά.
Μια ειδική κάψουλα μετέφερε τον αλεξιπτωτιστή ως το σημείο απ' όπου πήδηξε τελικά στο κενό. Για την πτώση του, ο Φέλιξ φορούσε ειδική στολή, παρόμοια με αυτή που σχεδιάζεται για τους αστροναύτες. Το γεγονός ότι τα κατάφερε να σπάσει τελικά το φράγμα του ήχου (με τελική ταχύτητα πτώσης 1.137 χλμ. την ώρα) αλλά και το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης σε ύψος, επιτρέπει στους ερευνητές να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με την κατασκευή ειδικών στολών για μεγάλες πτώσεις, αλλά και σχετικά με τον τρόπο χειρισμού επαγόντων περιστατικών εκκένωσης επανδρωμένων διαστημικών σκαφών, για όσο αυτά βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου