Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Οι... μάγοι της Φυσικής

Τα πειράματά τους, που μοιάζουν με ταχυδακτυλουργικά, παρουσιάζουν μέσα από την εφαρμογή απλών νόμων της Φυσικής φοιτητές του ΑΠΘ
Με ένα... λεμόνι μπορούμε να επανεκκινήσουμε το σταματημένο ξυπνητήρι ή ό,τι άλλο λειτουργεί με μπαταρία. Αναμιγνύοντας νερό με... λουκουμόσκονη μπορούμε να περπατήσουμε στην επιφάνεια του ίδιου υγρού, όπως ο Χριστός στη λίμνη της Γαλιλαίας. Με τον φούρνο μικροκυμάτων και μια φέτα... κασέρι μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα του φωτός, ενώ με ένα ποδήλατο και με πολλές αντοχές μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ΔΕΗ.

Τα παραπάνω μοιάζουν με ταχυδακτυλουργικά, αλλά είναι εφαρμογές απλών νόμων της φυσικής, που διδαχτήκαμε από το δημοτικό, αλλά οι περισσότεροι είτε ξεχάσαμε είτε δεν κατανοήσαμε, γιατί δεν τις είδαμε στην πράξη.
Μια ομάδα φοιτητών του Φυσικού και του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ -οι «Παρτιζάνοι»- αποφάσισαν να τα ξαναθυμίσουν, παρουσιάζοντάς τα σε μαθητές σχολείων, φοιτητές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας.
Οι «επαναστατημένοι φυσικοί» τύπωσαν σε μπλουζάκια το έμβλημα της ομάδας -το πρόσωπο του Αϊνστάιν φορώντας τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα- και βγαίνουν σήμερα στην πλατεία Χημείου για να παρουσιάσουν τα πειράματά τους σε εκδήλωση με τον ευρηματικό τίτλο «Φυσικά... μαγικά».
«Θέλουμε να δείξουμε πως η φυσική δεν είναι τετράδια, πίνακες και ασκήσεις, αλλά εφαρμογή, και πως αφορά τον καθένα, καθώς τον βοηθάει να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του», λέει στο «Εθνος» το μέλος των «Παρτιζάνων», τελειόφοιτος του Φυσικού, Μιχάλης Μπακάλογλου.
Πώς μπορεί όμως ένα λεμόνι να αντικαταστήσει την μπαταρία του ρολογιού; «Οι μπαταρίες περιέχουν ουσίες που μπορούμε να βρούμε και στη φύση, όπως το κιτρικό οξύ του λεμονιού», εξηγεί ο υποψήφιος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ Γιώργος Πριμεράκης, και εξηγεί:
«Ενώνοντας τα καλώδια του ρολογιού με δύο διαφορετικά μέταλλα -ένα χάλκινο νόμισμα, μια βίδα, ένα καρφί κ.ά.- και βυθίζοντας αυτά στο λεμόνι, μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία».
Στον 10ο όροφο της Παιδαγωγικής, που έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήριο για τις τελικές πρόβες, βρήκαμε τους «Παρτιζάνους» σκυμμένους πάνω σε δεκάδες όργανα, εργαλεία και συσκευές.
Ενα λευκό υγρό σε ένα βαθύ πιάτο μετατρέπεται σε πέτρα αν κάτι πέσει πάνω του με δύναμη. «Είναι τα λεγόμενα μη νευτώνεια υλικά, δηλαδή αυτά που δεν υπακούν στους νόμους της Φυσικής», εξηγεί ο κ. Πριμεράκης.
«Το υγρό που προέκυψε από την ανάμειξη νερού με νεσεστέ (λουκουμόσκονη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαμαράκια δρόμου τιμωρώντας μόνο τους γρήγορους οδηγούς, ή σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ αν
γεμίζαμε μια πισίνα με αυτό, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε το θαύμα του Χριστού, περπατώντας γρήγορα πάνω σ' αυτό», σημειώνει.
Μια φέτα κασέρι που ψήνεται μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να μας δείξει την ταχύτητα του φωτός. Μετρώντας την απόσταση ανάμεσα στα δύο περισσότερο ψημένα σημεία του κασεριού και χρησιμοποιώντας έναν απλό μαθηματικό τύπο, ο αριθμός βγαίνει 300.000.
Το αβγό περνάει μέσα από το -μισής διαμέτρου- στόμιο ενός μπουκαλιού, όταν αυτό ζεσταθεί, με την εφαρμογή της διαφοράς πιέσεων, ένα κουτάκι κόκα κόλα συντρίβεται όταν ζεσταθεί και κρυώσει λόγω του κενού αέρος, ενώ μια συσκευή με δύο δοχεία στο εσωτερικό της εξηγεί πώς ο Ηρων ο Αλεξανδρεύς μετέτρεπε με «μαγικό» τρόπο το νερό σε κρασί.
Στην άκρη του εργαστηρίου, η γνωστή εφαρμογή με το ποδήλατο που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική, δίνοντας φως σε μια λάμπα.
Η σχετική επίδειξη θα γίνει για να δοθεί το οικολογικό μήνυμα. «Αν δεν είχαμε ηλεκτρικό, θα χρειάζονταν 50 άτομα να ποδηλατούν όλη μέρα για τα 2 KW ενέργειας που χρειάζεται για να ψήσουμε το φαγητό στον φούρνο. Ετσι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η εξοικονόμηση ενέργειας», εξηγούν οι «Παρτιζάνοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου