Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο ΕΟΔ έχει 17 Κράτη Μέλη. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.

Με τι ασχολείται ο ΕΟΔ;
Δουλειά του ΕΟΔ είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα έργα προγράμματα της Υπηρεσίας σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το ηλιακό σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και η την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Ο ΕΟΔ συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.

Ποια είναι τα Κράτη Μέλη
Τα 17 Κράτη Μέλη του ΕΟΔ είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας.

'Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μέλη του ΕΟΔ και όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΔΥ δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο ΕΟΔ είναι ένας πλήρως ανεξάρτητος οργανισμός μολονότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την ΕΕ μέσω μιας Συμφωνίας Πλαισίου ΕΟΔ /ΕΕ. Οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική για το διάστημα και αναπτύσσουν συνεργαζόμενοι μια Ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική.'

Περισσότερα: http://www.esa.int/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου