Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Νερό υπάρχει (και) στον ισημερινό του Αρη

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε η παρουσία νερού στη Σελήνη η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι εκτός από τους πόλους του Αρη, όπου ήταν γνωστό ότι υπήρχε νερό σε παγωμένη μορφή, νερό υπάρχει και σε περιοχές κοντά στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη. «Γνωρίζαμε ότι υπάρχει πάγος κάτω από την επιφάνεια του Αρη στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, αλλά ανακαλύψαμε ότι το ίδιο συμβαίνει και πιο κοντά από όσο νομίζαμε, στον ισημερινό» δήλωσε ο Σέιν Μπιρν του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου ΜRΟ που εξερευνά τον Αρη ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα παγωμένου νε ρού στο υπέδαφος πολλών κρατήρων που βρίσκονται στο μέσον της απόστασης του ισημερινού από τον βόρειο πόλο του πλανήτη.
Επιπλέον η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η καθαρότητα του πάγου στο υπέδαφος του Αρη είναι εξαιρετικά υψηλή. Εως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το μείγμα κάτω από τους κρατήρες (όπου εντοπίζονται κυρίως τα αποθέματα) αποτελούνταν 50% από πάγο και 50% από σκόνη και άλλα στοιχεία του εδάφους. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι το μείγμα αποτελείται από 99% πάγο. Οπως και στην περίπτωση της Σελήνης, έτσι και στον Αρη η ύπαρξη νερού είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου