Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Παιχνίδια του Δία με περαστικό κομήτη

Τελικά οι δορυφόροι πάνε κι έρχονται. Σήμερα υπάρχουν και αύριο εξαφανίζονται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δία που «συνέλαβε» με τη τεράστια ελκτική δύναμη της βαρύτητάς του έναν περαστικό κομήτη και τον άφησε να συνεχίσει το δρόμο του μετά από 12 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Το περιστατικό συνέβη μεταξύ των ετών 1949 – 1961, αλλά μόλις τώρα έγινε αντιληπτό μετά τους σχετικούς υπολογισμούς από ιάπωνες αστρονόμους υπό τον Κατσουχίτο Οχτσούκα.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης, που πραγματοποιείται στο Πότσνταμ της Γερμανίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μετέτρεψε σε δορυφόρο τον κομήτη 147Ρ/Κουσίντα-Μουραμάτσου.
Είναι μόλις το πέμπτο ανάλογο περιστατικό «σύλληψης» κομήτη που έχει ποτέ εντοπιστεί. Ο συγκεκριμένος κομήτης, σύμφωνα με τους ιαπωνικούς υπολογισμούς, έκανε δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από το Δία, σε ακανόνιστη τροχιά, πριν αποκτήσει ξανά την…ελευθερία του.
Οι κομήτες είναι μοναχικά περιπλανώμενα ουράνια σώματα, που μερικές φορές χρειάζονται δεκαετίες ή και αιώνες για να διαγράψουν μια τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Μερικές φορές, αυτά τα αινιγματικά σώματα από πάγο και σκόνη πλησιάζουν κάποιο πλανήτη και μπορεί να «αιχμαλωτιστούν» από τη βαρύτητά του, σπάνια όμως γίνονται –έστω και περιστασιακοί- δορυφόροι, όπως συνέβη με τον κομήτη 147Ρ/Κουσίντα-Μουραμάτσου.
Άλλες, πιο σπάνιες φορές, ένας κομήτης μπορεί να προσκρούσει πάνω σε έναν πλανήτη, όπως συνέβη το 1994 όταν ο κομήτης «Σουμέικερ-Λέβι 9» συνετρίβη στο Δία.
Η νέα ανακάλυψη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των κομητών και της πιθανότητας κάποιος να πέσει πάνω στη Γη, ένα γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη μας, όπως πιστεύεται ότι συνέβη πριν 65 εκατ. χρόνια με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Ο γιγάντιος Δίας θεωρείται κάτι σαν «τερματοφύλακας» του ηλιακού μας συστήματος, «αποκρούοντας» με τη μεγάλη του βαρύτητα τα ουράνια σώματα που πλησιάζουν και θα μπορούσαν να γίνουν απειλητικά για τη Γη, όμως αυτός ο προστατευτικός ρόλος του δυστυχώς δεν απαλλάσσει τον πλανήτη μας από τον κίνδυνο σύγκρουσης με κάποιον κομήτη ή αστεροειδή.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου