Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

«Κοσμικός κανίβαλος» ο γαλαξίας Ανδρομέδα

Ο πελώριος γαλαξίας Ανδρομέδα, ο πιο κοντινός στο δικό μας, φαίνεται πως έχει επεκταθεί «καταπίνοντας» αστέρια από άλλους γαλαξίες, επιδεικνύοντας συμπεριφορά «κοσμικού κανιβαλισμού», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα αστρονόμων, υπό τον Άλαν ΜακΚόναχι του καναδικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής Χέρτσμπεργκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.
Οι αστρονόμοι –που εδώ και καιρό υποπτεύονταν την Ανδρομέδα ότι «καταπίνει» γειτονικούς νάνους-γαλαξίες και μοναχικά άστρα- «χαρτογράφησαν» λεπτομερειακά τη «γειτονιά» της Ανδρομέδας για πρώτη φορά.
Έτσι, επιβεβαίωσαν ότι ισχύει το λεγόμενο «ιεραρχικό μοντέλο», όσον αφορά το σχηματισμό των γαλαξιών, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλοι γαλαξίες περιβάλλονται από απομεινάρια μικρότερων γαλαξιών, τους οποίους στην πορεία έχουν «κατασπαράξει».
Η Ανδρομέδα απέχει περίπου 2,5 εκατ. έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός είναι περίπου 10 τρισ. χλμ.) και ακόμα επεκτείνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι «ένα ρεύμα άστρων» ενός γειτονικού μικρού γαλαξία (“Triangulum”) που έλκεται προς την Ανδρομέδα, αποτελεί πιθανότατα το επόμενο «θύμα» της.
Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Σκοτ Τσάπμαν του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, «τελικά αυτοί οι δύο γαλαξίες ίσως συγχωνευτούν πλήρως (σε περίπου 3 δισ. χρόνια). Κατά ειρωνικό τρόπο, η δημιουργία των γαλαξιών και η καταστροφή τους φαίνεται να προχωρούν χέρι-χέρι».
Η συνεχής διεύρυνση και συγχώνευση των γαλαξιών (μερικές φορές με βίαιο τρόπο) αλλάζει διαρκώς την εικόνα του νυχτερινού ουρανού.
Το κακό – ή καλό;- είναι ότι η Ανδρομέδα έρχεται προς το μέρος του δικού μας γαλαξία…Ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα κατευθύνονται ο ένας προς τον άλλο με ταχύτητα περίπου 120 χλμ το δευτερόλεπτο. Η σύγκρουσή τους και η πιθανή συγχώνευσή τους σε ένα νέο σούπερ-γαλαξία αναμένεται σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου