
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ "Ν. ΤΣΟΠΟΤΟΣ"
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Την Παταγονία έχουν χτυπήσει οι περισσότεροι μετεωρίτες.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
Περιμένοντας το... τέλος του κόσμου

Αναβλήθηκε...
Ακόμη πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 1962, ένα νέο κύμα πανικού κατέλαβε την ανθρωπότητα όταν Ινδοί αστρολόγοι είχαν «προβλέψει» τη συντέλεια του κόσμου. Οταν, επιτέλους, έφτασε η αναμενόμενη μέρα της καταστροφής, στις 4 Φεβρουαρίου 1962, τίποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη... Εμφανώς το τέλος του κόσμου είχε αναβληθεί! Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι διάφορες αυτοπρόσκλητες Κασσάνδρες θα είχαν μάθει το μάθημά τους. Κι όμως το 1982 ξαναχτύπησαν και πάλι. Οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωναν και πάλι νέες «προφητείες» για τη συντέλεια του κόσμου και νέες καταστροφές που θα συνέβαιναν στις 10 Μαρτίου 1982. Το ξεκίνημα της νέας κινδυνολογίας πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του στις αρχές του 1982 με την επανέκδοση ενός βιβλίου που είχε γραφτεί το 1974 και τίτλο «Η Επίδραση του Δία». Στο βιβλίο αυτό «προειδοποιούσαν», τους Καλιφορνέζους κυρίως, ότι το 1982 το Λος Αντζελες θα καταστραφεί από έναν ισχυρότατο σεισμό, ενώ παρόμοιες δονήσεις θα συνταράξουν και άλλα μέρη του πλανήτη μας... Τα διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν τις «πληροφορίες» αυτές και χιλιάδες εφημερίδες σ’ όλο τον κόσμο τις δημοσίευσαν στην πρώτη τους σελίδα. Αυτό ήταν! Αστρολόγοι, θρησκομανείς και κάθε είδους προφήτες και κινδυνολόγοι είχαν την τιμητική τους. Και τι δεν προβλέφθηκε: Λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, και δεκάδες άλλες βιβλικές καταστροφές. Παρά τις επανειλημμένες επίσημες και υπεύθυνες διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που καρδιολαχτάρησαν. Τελικά, όπως ήταν φυσικό, δεν έγινε τίποτα.
Σεισμοί, καταποντισμοί και άλλες φαντασιώσεις
Οσο πλησιάζουμε την 21η Δεκεμβρίου 2012, οι μύθοι και οι παραξενιές που ακούγονται όλο και πληθαίνουν. Και τι δεν έχουν «προβλέψει» οι διάφορες σύγχρονες Κασσάνδρες γι’ αυτή την ημερομηνία: σύγκρουση της Γης με έναν φανταστικό πλανήτη ονόματι Νιμπίρου, ακτινοβολίες από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας σε απόσταση 27.000 ετών φωτός, μια πλανητική ευθυγράμμιση που θα επιφέρει τεράστιους σεισμούς και καταποντισμούς στη Γη, τη γεωμαγνητική αλλαγή των πόλων της Γης, κι άλλες παρόμοιες συγκλονιστικές φαντασιώσεις.
Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι το 2012 δεν θα υπάρξει κανένας καταστροφικός σεισμός ή κάποια άλλη φυσική θεομηνία σε κάποιο σημείο του κόσμου; Όχι, βέβαια. Γιατί οι φυσικές καταστροφές μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή από πλήρως κατανοητές επιστημονικά αιτίες και δεν θα οφείλονται στους λόγους που «προβλέπουν» οι σύγχρονες Κασσάνδρες. Κι όταν κάποια στιγμή, σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, θα φτάσει πράγματι το τέλος της Γης μας, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ένα τέλος το οποίο θα έλθει με τρόπους που ούτε καν φαντάζονται οι διάφοροι ψευδοπροφήτες της εποχής μας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/intro/nibiru-and-doomsday-2012-questions-and-answers.
Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Ο κοχλίας του Αρχιμήδη «γεννήτρια» ηλεκτρισμού
Ερευνητές της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) «ανακαλύπτουν» ξανά τον κοχλία του Αρχιμήδη και προτείνουν 23 αιώνες μετά την αντίστροφη χρήση του για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Ο Αρχιμήδειος κοχλίας, ή υδρόβιδα, η απλή όσο και ιδιοφυής εφεύρεση του 3ου π.Χ. αιώνα που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για την άντληση αρδευτικού νερού από τα ποτάμια, μπορεί να αξιοποιηθεί αντίστροφα σε περιόδους κλιματικής αλλαγής ως μια φθηνή και έξυπνη υδροστροβιλική μηχανή, που θα ανακτά με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο την υδραυλική ενέργεια των υδατοπτώσεων και θα παράγει σημαντικότατες ποσότητες ηλεκτρισμού, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οπως εξηγεί ο καθηγητής της ΑΣΠΑΙΤΕ, Βασίλειος Στεργιόπουλος, «αντί να περιστρέψουμε τον κοχλία με ηλεκτρικό τρόπο για να αντλήσουμε νερό ξοδεύοντας ενέργεια, μπορούμε να τον περιστρέψουμε με τη δυναμική ενέργεια του νερού, και αυτός να παράγει ηλεκτρισμό».
Χαμηλό κόστος
Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο οποίος θα παρουσιάσει την εργασία του μαζί με την Αλκηστη Στεργιοπούλου στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η υλοποίηση μικρών αρχιμήδειων υδροηλεκτρικών σταθμών είναι σχετικά απλή, με χαμηλό κόστος (τουλάχιστον 30% χαμηλότερο από τους συμβατικούς Υ/Η σταθμούς), ενώ έχει μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν αποτελεί εμπόδιο στην ασφαλή διέλευση της ιχθυοπανίδας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν και σε θέσεις με μικρές υψομετρικές διαφορές (1 ως 10 μ.) και συνεχίζουν να λειτουργούν και υπό συνθήκες μειωμένων παροχών νερού. Αυτό καθιστά τη μέθοδο εφαρμόσιμη σε εκατοντάδες θέσεις σε ελληνικά ποτάμια που μέχρι σήμερα θεωρούνται ως μη αξιοποιήσιμες.
ΥΔΡΟΒΙΔΑ: Μια μηχανή με ιστορία 23 αιώνων
Ο ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, ή αρχιμήδεια κοχλιωτή αντλία αποτελεί μία από τις παλαιότερες μηχανές που παραμένουν ακόμη και σήμερα σε λειτουργία. Η ανακάλυψή του έγινε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα και αποδίδεται στον Αρχιμήδη. Ενα στροφείο με ελικοειδή πτερύγωση, μέσα σε κύλινδρο, είναι βυθισμένο στο νερό με το ένα του άκρο. Με την περιστροφή του το νερό κινείται ανοδικά μέσα στα ελικοειδή πτερύγια και μεταφέρεται στο άνω άκρο της διάταξης. Ο μηχανικός και αρχιτέκτων Βιτρούβιος έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της κατασκευής του αρχιμήδειου κοχλία στο έργο του «De Αrxhitectura» τον 1ο π.Χ. αιώνα. Τον 17ο αιώνα, η περίφημη παρισινή αρχιμήδεια «πολυ-μηχανή» του Marly θεωρήθηκε ως ένα από τα θαύματα του κόσμου της τεχνικής, αποτελώντας το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο αρδευτικό σύστημα. Κατασκευάστηκε το 1684 με εντολή του Λουδοβίκου 15ου με στόχο την άντληση νερού από τον Σηκουάνα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παλατιών Βερσαλλιών και Μαρλί και περιελάμβανε 14 υδροτροχούς και 250 κοχλίες.
Βρήκαν το πιο ήρεμο και ξηρό σημείο της Γης

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα Αμερικανών και Αυστραλών ειδικών, η οποία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και αναλύοντας κλιματικά και άλλα δεδομένα, αναζητούσε το καλύτερο σημείο του πλανήτη για το στήσιμο ενός διαστημικού παρατηρητηρίου - ένα σημείο στο οποίο απολύτως τίποτε να μην εμποδίζει τα τηλεσκόπια που παρατηρούν το Διάστημα. Οι έρευνες της ομάδας οδήγησαν στο Ridge Α, όπου η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα μπορεί να ολισθήσει στους μείον 94 βαθμούς Κελσίου. Οπως επισημαίνει στους «Τάιμς του Λονδίνου» ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ουίλ Σάντερς του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρόκειται για ένα πλήρως απάνεμο σημείο, με απειροελάχιστη υγρασία στον αέρα, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαστημική παρατήρηση, αφού οι άνεμοι και οι ατμοσφαιρικές διαταραχές προκαλούν αλλοιώσεις στη λάμψη των άστρων.
Τηλεσκόπιο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τηλεσκόπιο στην επίμαχη περιοχή θα μπορούσε να δώσει εικόνες υψηλής ευκρίνειας, ανάλογες με αυτές που θα λαμβάνει το διαστημικό τηλεσκόπιο «Ηubble». «Απ όλες τις πλευρές είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσει κανείς ένα διαστημικό παρατηρητήριο στο Ridge Α, αφού δεν υπάρχουν τυφώνες, σεισμοί και ανεμοθύελλες», υπογραμμίζει ο καθηγητής Σάντερς. Στο Ridge Α -επισήμως τουλάχιστον- δεν έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα ανθρώπινη παρουσία. Στη δορυφορική εικόνα της Ανταρκτικής στη μέση της ηπείρου σημειώνεται με κόκκινο κύκλο το Ridge Α.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
Στην Ινδία ο μεγαλύτερος κρατήρας της Γης;

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Επιβεβαιώθηκε το στοιχείο 114

Επιστήμη και τέχνη: δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ανακάλυψαν 32 νέους πλανήτες έξω από το ηλιακό σύστημα

Με τις τελευταίες αυτές ανακαλύψεις ο αριθμός των γνωστών εξωπλανητών (δηλαδή των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος) έχει φτάσει πλέον περίπου τους 400, δήλωσε ο Στεφάν Ιντρί του Αστεροσκοπείου της Γενεύης στην Ελβετία. «Είμαι πεπεισμένος ότι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη υπάρχουν παντού. Στη φύση δεν αρέσει το κενό, έτσι αν υπάρχει χώρος για να μπει ένας πλανήτης, θα βάλει εκεί έναν πλανήτη», πρόσθεσε ο Ιντρί απευθυνόμενος μέσω του Ίντερνετ σε δημοσιογράφους από μια συνάντηση αστρονόμων στο Πόρτο της Πορτογαλίας. «Πάνω από το 40% των αστέρων όπως ο Ήλιος έχουν πλανήτες χαμηλής μάζας», τόνισε.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τον φασματογράφο ΗΑRΡS, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στο τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,6 μέτρων του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στο Λα Σίγια της Χιλής. Ο φασματογράφος δεν προσφέρει μια απεικόνιση των πλανητών, όμως οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος και τη μάζα τους εντοπίζοντας τις απειροελάχιστες αλλαγές στην κίνηση ενός αστέρα που προκαλούνται από τη μικρή βαρυτική έλξη που ασκεί ο πλανήτης. Οι επιστήμονες επιδιώκουν να βρουν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη επειδή αυτοί είναι πιθανότερο να αποτελούν καταφύγιο ζωής. Ο ΗΑRΡS έχει εντοπίσει 75 πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από 30 διαφορετικούς αστέρες.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Δε θα μας πέσει στο κεφάλι ο "Αποφις"
Μειώθηκαν οι πιθανότητες πρόσκρουσης του μεγάλου αστεροειδή "Άποφι" στη Γη το 2036, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της NASA, η οποία υποβάθμισε την απειλή. Ο "Άποφις", ο οποίος έχει μέγεθος όσο περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικά γήπεδα, προσήλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν ανακαλύφθηκε το 2004 και χαρακτηρίστηκε δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας, με πιθανότητες που αρχικά εκτιμήθηκαν σε μια στις 45.000 να πέσει πάνω στη Γη στις 13 Απριλίου 2036. Η νέα εκτίμηση κατεβάζει πλέον τις πιθανότητες σε μια στις 250.000, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ. Οι νέοι υπολογισμοί έγιναν από επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και θα ανακοινωθούν σήμερα στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Πουέρτο Ρίκο. Αρχικά οι αστρονόμοι είχαν εκτιμήσει ότι ο μήκους 270 μέτρων αστεροειδής είχε όχι αμελητέες πιθανότητες (2,7%) να πέσει στη Γη το 2029, αλλά οι κατοπινοί υπολογισμοί απέκλεισαν τελικά αυτή την πιθανότητα, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο Άποφις, εκείνη την ημερομηνία, θα περάσει σε απόσταση περίπου 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας.
"Η βελτιωμένη εκτίμηση για την πορεία του αστεροειδή σημαίνει ότι ο Άποφις συνιστά μια ευκαιρία να τον μελετήσουμε επιστημονικά και όχι να τον φοβόμαστε", δήλωσε ο Ντον Γιέομανς, διευθυντής στη NASA του γραφείου παρακολούθησης των αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη.
Φυσικά χαρακτηριστικά
Προσεγγίσεις στη Γη
Προβληματισμοί για τις συγκρούσεις
Ανακάλυψαν καινούργιο δακτύλιο στον Κρόνο
Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ