Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ανακάλυψαν 32 νέους πλανήτες έξω από το ηλιακό σύστημα

ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ νέους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρες έξω από το ηλιακό μας σύστημα ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι και χθες δήλωσαν πως πιστεύουν ότι το 40% ή και περισσότεροι από τους αστέρες όπως ο Ήλιος έχουν τέτοιους πλανήτες. Το μέγεθος των πλανητών που ανακαλύφθηκαν κυμαίνεται από το πενταπλάσιο αυτού της Γης μέχρι το πενταπλάσιο αυτού του Δία. Ανακάλυψαν και άλλα πράγματα, πρόσθεσαν οι αστρονόμοι, οι οποίοι υποσχέθηκαν να κάνουν και άλλες ανακοινώσεις φέτος.
Με τις τελευταίες αυτές ανακαλύψεις ο αριθμός των γνωστών εξωπλανητών (δηλαδή των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος) έχει φτάσει πλέον περίπου τους 400, δήλωσε ο Στεφάν Ιντρί του Αστεροσκοπείου της Γενεύης στην Ελβετία. «Είμαι πεπεισμένος ότι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη υπάρχουν παντού. Στη φύση δεν αρέσει το κενό, έτσι αν υπάρχει χώρος για να μπει ένας πλανήτης, θα βάλει εκεί έναν πλανήτη», πρόσθεσε ο Ιντρί απευθυνόμενος μέσω του Ίντερνετ σε δημοσιογράφους από μια συνάντηση αστρονόμων στο Πόρτο της Πορτογαλίας. «Πάνω από το 40% των αστέρων όπως ο Ήλιος έχουν πλανήτες χαμηλής μάζας», τόνισε.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τον φασματογράφο ΗΑRΡS, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στο τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,6 μέτρων του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στο Λα Σίγια της Χιλής. Ο φασματογράφος δεν προσφέρει μια απεικόνιση των πλανητών, όμως οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος και τη μάζα τους εντοπίζοντας τις απειροελάχιστες αλλαγές στην κίνηση ενός αστέρα που προκαλούνται από τη μικρή βαρυτική έλξη που ασκεί ο πλανήτης. Οι επιστήμονες επιδιώκουν να βρουν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη επειδή αυτοί είναι πιθανότερο να αποτελούν καταφύγιο ζωής. Ο ΗΑRΡS έχει εντοπίσει 75 πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από 30 διαφορετικούς αστέρες.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου